vrijdag 25 oktober 2013


Wooden Textiles van Lenneke Langenhuijsen

Niemand zal bij hout snel aan textiel denken. Textiel associeer je met flexibel en zacht. Hout staat nu eenmaal voor sterk en robuust, toch? Welnu, een opfrisser voor onze kijk op hout, Lenneke Langenhuijsen heeft bewezen dat hout wel degelijk bewerkt kan worden tot een flexibel textiel.
Beat the barkLenneke ging in de Pacific, op het kleine eiland Tonga, op onderzoek naar het gebruik van hout als een flexibel materiaal. Daar zag zij vrouwen de bast van de moerbei langdurig kloppen, zodat er na een paar intensieve uurtjes een doek ontstond.
Het kloppen van de bast is een heel oud ambacht en één van de eerste methodes om textiel te maken. Helaas is deze ambacht aan het verdwijnen door de komst van de massaproductie.
Lenneke heeft deze oude lokale traditie opgepakt en verder uitgewerkt tot een collectie interieurtextiel. Ze is hier in 2010 Cum Laude mee afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven.
Hout én de naaimachineZe heeft hiermee bewezen dat hout dus zeker een textiel kan worden. Deze flexibele variant biedt nieuwe mogelijkheden voor houtbewerking. Textiele technieken zoals naaien, wassen, vouwen en kleuren worden gebruikt in combinatie met traditionele houttechnieken zoals zagen, snijden en schuren. Hierdoor is een fantastische collectie textiel geboren.
TutuEen onderzoek naar het vormen van het materiaal heeft geresulteerd in een stel houten krukjes genaamd Tutu. Deze zijn gevormd én gemeubileerd met meerdere lagen van wooden textile. Eén van de unieke eigenschappen van dit materiaal maakt het mogelijk om een vaste vorm aan te nemen wat een driedimensionaal karakter geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten